SSL
SSL

Tanácsok

Kiválasztás

 

Az anyag megrendelésénél célszerű 10 % ráhagyással vásárolni, hogy biztos elég legyen a laminált padló az adott helyiségbe. A maradékot őrizze meg, hogy egy későbbi esetleges javításnál legyen egy kevés tartalék.

A laminált padló kiválasztása során már eleve tudnunk kell, hogy a helyiségbe a szokásoknak megfelelően, a beeső fényre merőleges, vagy attól eltérő lesz a fektetés iránya, amit többnyire a laminált parketta mintázata alapján szokás eldönteni. Hasonló a helyzet, az ún. leélezett, azaz fózolt szélű parkettáknál, amelyeknél a fózolás jellemző iránya legalább ilyen hatással bír. Ezek a jellegzetességek optikailag a helyiség arányait is előnyösen befolyásolhatják.
A laminált padló lerakását általában festés után célszerű megejteni. Ha mégis utána történik a festés, használjon fóliát és papír ragasztószalagot a letakaráshoz!

A laminált padlók lerakását a csaphornyaik click rendszerű kialakítása nagyban megkönnyíti. Ez az ún. bepattintható élképzés feleslegessé teszi az elemek egymáshoz ragasztását, továbbá a felszedése is könnyebb.

 

Előkészítés

 

Mivel a lapok különféle vastagságúak, ez az alátét fóliával együtt még ideális aljzat esetén is számottevő szintemelkedést okoz, amivel számolni kell, mert ez az ajtók mozgását akadályozhatja.

Régi szőnyegpadlóval nem ajánlatos kiváltani az alátétfóliát. Az eredeti aljzat egyenessége ugyanis kétséges, a poros szőnyeg pedig higiéniai szempontból sem megfelelő. A friss betonfelület is csak akkor megfelelő, ha teljesen kiszáradt, relatív nedvességtartalma 2%-os, felületén legfeljebb m2-ként 2 mm szintkülönbség a megengedett. A páratartalom hozzávetőlegesen a betonra erősített fóliadarabokkal ellenőrizhető. Ha két nap múlva a fóliák szárazak maradnak, akkor már lehet parkettázni.
Ha túl nagyok a felületi egyenetlenségek, akkor ajzat kiegyenlítővel ez megszüntethető. Ez ugyan időveszteséget okoz, de nagyon fontos! Laminált parkettát ugyanis csak megfelelően sík felületű aljzatra lehet lerakni. Erre megfelelhet még a régi faparketta, vagy a kerámia padló is, ha a fenti kritériumnak megfelel a felületük.
Az aljzatra alátét fóliát kell lefektetni. Bármilyen beton, kerámia, PVC padlóra párazáró fóliát kell lefektetni, mégpedig 20 cm-nyi átfedéssel leragasztva, és a fóliát a határoló falakra is fel kell hajtani. Erre rá egy legalább 2mm-es, ha fokozottabb hő- és hangszigetelésre van igény, akkor 4-5 mm vastag speciális szigetelő lapokat kell szorosan egymás mellé illesztve lerakni.

Első teendő a lapok átvizsgálása, majd ajánlatos legalább egy-két napig a helyiségben kiterítve pihentetni, akklimatizálni. Ezt követően a laminált padlók bármelyike könnyen és gyorsan lerakható.

Lerakás


A párazáró fólia és az ajzat kiegyenlítő XPS lapok lehelyezését követően vagy a beeső fényre merőlegesen, vagy azzal megegyező irányban kezdhető a lapok lerakása. A falak mentén körben 8-10 mm-es hézagot hagyunk, amit fa- vagy készen kapható műanyag ékek behelyezésével lehet megtartani. Az első sort mindig teljes hosszúságú darabbal kezdjük el, mégpedig ennek a csapja kerüljön a fal felé. A sort alkotó utolsó darabot általában méretre kell vágni, de ennek azonban legalább 30-40 cm hosszúnak kell lennie. A leeső darabbal kezdjük a következő sort, így könnyű kialakítani az eltolt sorosztást, ami a padló szilárdságát biztosítja. Az ideális soreltolás fél laphossz lenne, ám ez sok hulladékkal járna. Bizonyos esetekben, pl. leélezett lapoknál, ahol a lapok tagolása markánsabb felületi mintázatot alkot, érdemes ezt betartani, illetve a sáveltolást mértékét minden sorban azonosan alkalmazni a szebb optikai hatás miatt.
Mivel a laminált parkettalapok ma már szinte kivétel nélkül egymásba pattintható csaphornyos(click) kialakításúak, előbb a keskenyebb oldalt kb. 30 foknyira felemelve kell a helyére illeszteni, majd a hosszabb oldalt fokozatosan és kissé megemelve lágyan ütögetve már könnyebb a helyére pattintani. A sor utolsó darabját is hasonlóan illesszük a helyére, és folyamatosan ellenőrizzük a fal melletti hézagok mértékét és a lerakott sávok egyenességét.
Csőkiállásoknál bő lyukat kell készíteni, majd a lyukat a lap rövidebb oldala felé ék alakban fűrésszel kinyitva már könnyű a lapot és a betét darabot a helyére illeszteni, a rést pedig osztott záró gyűrűkkel, ún. csőrózsákkal körbefogva lehet eltüntetni.
Az utolsó sáv darabjait a legnehezebb a helyükre illeszteni. Ezeket többnyire hosszában, a fal síkját követve kell méretre vágni. Lyukfűrészgéppel a hátoldal felől vágjunk, hogy elkerüljük a felület kipattogzását. Kézi fűrésszel pedig a színoldal felől, a szerszámot lapos szögben tartva vágjuk le a felesleget.

Szegőlécek

A tökéletes befejezés a padlóhoz illő lábazati szegőlécek felrakása. A lábazati szegőléceket soha ne kösse össze a padlóval, mert megsértheti azt, és gátolja a dilatációt! Ha nem tud mozogni a padló, szélsőséges esetben felpúposodhat!   A szegélyléceket a falra kell rögzítenia hozzá tartozó kapcsok segítségével. Ha ez valami miatt nem lehetséges, ragasztani is lehet.  A kapcsokkal való rögzítés előnye, hogy a lécet többször is probléma és sérülés nélkül le- és felteheti és akár vékony elektromos vezetékek is elrejthetőek benne.